Британската фирма за маркетингов анализ Кеймбридж Аналитика, която работи по президентската

...
Британската фирма за маркетингов анализ Кеймбридж Аналитика, която работи по президентската
Коментари Харесай

Кеймбридж Аналитика обяви фалит в Ню Йорк

Британската компания за маркетингов разбор Кеймбридж Аналитика, която работи по президентската акция на Доналд Тръмп през 2016 година, обяви, че закрива филиала си в Ню Йорк, след скандалните разкрития, че е използвала неправомерно персонални данни на потребителите на Фейсбук, заяви CNN.

" Компанията неотложно приключва всички интервенции ", се споделя в формалното изказване, с което се афишира, че скоро ще стартира и производството по неплатежоспособност. Кеймбридж Аналитика съобщи, че ще извърши отговорностите си към своите чиновници, спазвайки периодите за предупреждение и изискванията за преустановяване на трудовото правно отношение и подсигурява, че те ще получат нужните обезщетения при тези съкращения.

Компанията бе въвлечена в скандал след разкритията, че е събирала данни от милиони поребители на обществената мрежа Фейсбук, разработвайки алгоритъм за разбор на политическите им предпочитанията като евентуални гласоподаватели.

Историята нанесе вреди по репутацията на засегнатата социална мрежа и принуди основателя й Марк Зукъбърг да дава отговор пред американските сенатори на въпроси, свързани със сигурността на персоналните данни. 

Кеймбридж Аналитика е учредена през 2013 година като техническо дъщерно сдружение на консултантската компания SCL Group, работеща по политически акции из целия свят. След успеха на Доналд Тръмп на президентските избори в Съединени американски щати, Кеймбридж Аналитика разгласи своите заслуги за триумфа на предизборната му акция. В резултат на разразилия се скандал дружеството-майка, основано през 1990 година, също разгласи, че закрива своята активност.

Остава обаче въпросът какво ще се случи с интелектуалната благосъстоятелност на компанията и дали някой не би предявил интерес да изкупи остатъците от бизнеса.

Междувременно няколко някогашни служители от екипа на Кеймбридж Аналитика, измежду които Александър Никс, са регистрирали нова компания на име Emerdata. Засега не ясно, какви са бизнес проектите на новата компания.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР